AA Grotere letters

U bent hier

jong en mantelzorg

Is er iemand in jouw gezin langdurig (>3 maanden) ziek, in de war, verslaafd of gehandicapt?

Bijvoorbeeld een vader die een lichamelijke ziekte heeft, een moeder die in de war is (psychische ziekte), een broer die autisme heeft? Dan kun je je zorgen maken over die persoon en/of kun je hierdoor meer taken op je bordje krijgen. Dit kan zwaar zijn, bijvoorbeeld als:

- je hierdoor weinig of geen tijd hebt voor leuke dingen, zoals omgaan met vrienden;

- je niemand hebt om je verhaal mee te delen, omdat je je schaamt voor jouw situatie;

- je je zorgen maakt en je je hierdoor minder goed op huiswerk kunt concentreren.

Maar het is ook iets om te waarderen, want je betekent vaak veel voor degene die ziek is en/of voor de anderen in het gezin die mee zorgen. En het kan fijn zijn om te doen, zeker als de ander die ziek is of een ander familielid dankbaar is voor wat je doet!

Iedereen heeft wel eens een ziek gezinslid thuis, maar het wordt anders als dit langdurig is. Als je (mee)zorgt voor een langdurig ziek of beperkt gezinslid word je mantelzorger genoemd.

Ben je jonger dan 25 jaar, dan word je ‘jonge mantelzorger’ genoemd. 1 op de 4 jongeren in Nederland is jonge mantelzorger!

 

 

 

 

Bij het Steunpunt Mantelzorg kun je (gratis) terecht met jouw verhaal en/of vragen. Mail (v.houthuizen@mantelzorgzeist.nl) of bel (030-6925319) naar Vanessa.

 

en …………hoe gaat het met jou?

Als je meehelpt zorgen voor een ander, schiet je eigen leven er soms bij in. Vaak gaat ook bijna alle aandacht naar degene die hulp nodig heeft of schaam je je om over je situatie te praten. Dan kan het fijn zijn als toch iemand is die je vertrouwt en waar je dingen kunt delen. 
Praten over je zorgen kan opluchten!

 

bij wie kun je nog meer terecht?

  • Het is goed dat bijvoorbeeld een mentor of leraar afweet van jouw situatie. De school kan dan ook beter rekening met je houden als je huiswerk even niet lukt of dat je je minder goed kan concentreren.
  • Je kunt ook bellen met de Mantelzorglijn van Mezzo: 0900 20 20 496 (€ 0,10 p/m). De Mantelzorglijn is elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 13.00 uur.
  • Loop je met vragen over de ziekte of handicap? Kijk dan of  je familie, huisarts of een verpleegkundige je antwoord hierop kan geven. Dit kan je geruststellen.
  • Linde en Senada zijn zelf mantelzorger geweest en geven nu voorlichting op middelbare scholen. Klik hier om een interview dat het AD met hen had te lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wordt het je teveel?

Soms kan het zijn dat je teveel taken op je bordje hebt. Kijk dan of je dit kunt bespreken in je omgeving, want misschien kan iemand wat van je over nemen. Lukt dit niet vraag dan het Steunpunt Mantelzorg om met je mee te kijken naar goede oplossingen.

maak tijd voor leuke dingen

Vergeet vooral niet om leuke, ontspannende dingen te blijven doen, zoals lekker sporten en met je vrienden afspreken. Even uit je zorgsituatie zijn, geeft vaak afleiding en nieuwe energie.

Het steunpunt organiseert ook leuke dingen met en voor jonge mantelzorgers. Klik hier om onze activiteiten voor jonge mantelzorgers te bekijken.