Mantelzorg en werk

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de vier werknemers doet dit. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn. Hoe kun je dit makkelijker maken? 

Maak gebruik van verlofregelingen

Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de verschillende verlofregelingen die er zijn. Als werkende mantelzorger kun je gebruikmaken van: calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend verlof. Elke werknemer heeft recht op deze verlofregelingen, omdat het wettelijke regelingen zijn. Wel kunnen er in jouw cao afwijkende afspraken of voorwaarden staan. Dan gaat de cao boven de wettelijke regeling. Vraag dit na bij je werkgever.

Lees meer over verlofregelingen op de website van MantelzorgNL, de landelijke vereniging die opkomt  voor mantelzorgers.

Maak het bespreekbaar met je werkgever

In de meeste gevallen loont het om je zorgsituatie te bespreken op de werkvloer of met je leidinggevende. Uit onderzoek onder werkende mantelzorgers, uitgevoerd door Werk&Mantelzorg, blijkt dat 40% van de mantelzorgers dit niet doet. Terwijl dit in de meeste gevallen tot een goede oplossing kan leiden. Zoals een aanpassing van je werktijden, meer thuiswerken of afspraken om bijvoorbeeld op het werk te kunnen bellen.

Kijk ook eens op Werk&Mantelzorg (werkenmantelzorg.nl) voor meer informatie en tips.

Contact

Steunpunt Mantelzorg Zeist
't Noorderpunt, Laan van Vollenhove
1014, 3706 AH Zeist

030 - 692 53 19 
info@mantelzorgzeist.nl

Volg ons online

 
 
 
 
Cookie-instellingen